19.07.2016

Haastattelussa Anssi Venho – Boulderliigan pääreitintekijä kaudella 2016-17!

Eräs tämän kauden uutuuksista on koko kiertueen läpi kiertävä pääreitintekijä. Reittimestari kiertää kaikilla kisapaikoilla vastaten kisareittien tekemisestä yhdessä paikallisten reittitiimien kanssa. 

Kiertueen pääreitintekijänä kaudella 2016-17 toimii reitinteon rautainen ammattilainen, Helsingin Boulderkeskuksella reittejä taiteileva Anssi Venho. Annetaanpa Anssin kertoa ajatuksiaan reitinteosta ja tulevasta Boulderliiga-kaudesta!


Anssi & "Koomas". Kuva Marko Siivinen/Boulderkeskus
Terve Anssi! Kuulin, että olet tulevan kauden pääreitintekijä. Minkälainen fiilis tulevasta kaudesta?
Kai tuo jo vähän jännittää, että mitä tästä syntyy! Vaikka teen reittejä Boulderkeskuksella työkseni lähes päivittäin, niin tässä mittakaavassa ole päässyt ennen tätä reittejä tekemään. Mielenkiinnolla odotan alkavaa kautta!

Työskentelet reitintekijänä BK:lla. Eroaako kisareittien tekeminen ”perustyöpäivästä” vai tuoko kisareittien tekeminen jotain spesiaalia tekemiseen?
Kyllä kisareitit pitää aina miettiä erikseen. Aika harvoin kisatyylisiä reittejä voi rakentaa halleille, kun seinät ovat täynnä otteita. Tämä johtuu siitä, että kisareitit vaativat paljon tilaa. Varsinkin kisareiteillä paljon käytetyt muodot vievät paljon tilaa. Normaalisti halleilla olevat reitit perustuvat enemmän otteilla kiipeilyyn ja kisoissa käytetään enemmän muotoja.

Boulderliigaa kisaillaan tulevalla kaudella viidessä keskuksessa eli Tampereen kiipeilykeskuksessa, BoulderSaimaalla Lappeenrannassa, Kuopion Voemalla, Boulderkeskus Isatiksessa Helsingissä ja Salmisaaren kiipeillyareenalla. Oletko käynyt kaikissa kiertueen keskuksissa?
En itse asiassa ole käynyt! Se onkin loppukesän  tavoite käydä katsomassa paikkoja ennakkoon. Olisi hieno nähdä seinät jo etukäteen niin tietäisi varautua reitintekoon varsinkin finaalireittejä silmällä pitäen. Kun jokaiseen kisaan rakennetaan finaalireitit niin naisille kuin miehille vie se aika paljon aikaa. Jos tietää seinät ja käytettävissä olevat otteet ja boksit ennakkoon, niin se helpottaa suunnittelua. Lisäksi voi sitten varata tarvittavia otteita ja muotoja mukaan kuhunkin kisaan tarpeen mukaan.

Anssi hakee inspiraatiota reitintekoon ulkokiipeilystä. Kuva Marko Siivinen/Boulderkeskus
Syntyykö ajatuksia reiteistä jo ennakkoon pelkästään aikaisempien vierailujen perusteella?
Jonkin verran voi miettiä jo etukäteen, mutta kyllä ne paljon siinä hetkessä kuitenkin syntyvät. Kyllä se kuitenkin helpottaa paljon jos on nähnyt seinät, otteet ja muodot ennakkoon.

Kuvailisitko reitintekotyyliäsi? Lähdetkö liikkeelle jostain tietystä otteesta jota haluat käyttää vai mennäänkö sekvenssi edellä?
Aika usein lähden liikkeelle yhdestä ideasta tai muuvista, jonka haluan saada reitille tehtyä. Siitä se reitti yleensä lähtee kehittymään. Usein tehdessä tulee lisää ideoita, joita sitten yhdistelee aikaisempiin ideoihin.

Teet reittejä ammattimaisesti lähes päivittäin. Mistä inspiraatio aina uuteen reittiin löytyy ja miten ammennat kiertueella uusia ideoita, ettei samat reitit toistu joka kisassa?
Niin se on kyllä vaikeaa! Siihen pitää kokoajan tehdessä kiinnittää aktiivisesti huomiota, sillä muuten helposti alkaa automaattisesti toistaa itseään.
Kisareittejä tehdessä tulee usein mietittyä sitä, että kiipeilijöitä pitää testata monipuolisesti! Voimaa testaillaan paukkureiteillä ja koordinaatiota vaikkapa dynoilla. Sitten pitää tietenkin käyttää monipuolisesti erilaisia otteita. Monipuolisuus myös kisareittien teossa on se juttu!

Pääreitintekijän ohella kisojen karsintareittien teossa avustaa joukko paikallisia tekijöitä. Mietteitä tästä?
Se on kyllä iso apu! Pelkästään finaalireittien tekemiseen voi mennä yhdeltä ihmiseltä helposti kaksi päivää, joten kiireisen aikataulun vuoksi karsintareittien tekoon ei aina paljon aikaa jää.
Lisäksi se on tosi hauskaa nähdä uusia tekijöitä. Aina kuitenkin oppii jotain uutta. 
En ole vielä kiivennyt esimerkiksi Kuopiossa, mutta tiedän, että Romppaisen Sami on kova tekemään reittejä. Onkin tosi makeeta päästä seuraamaan mestaria omalla maallaan ja muutenkin näkemään erilaisia tekijöitä.

Olet aktiivinen ulkokiipeilijä. Osaatko arvioida näkyykö ulkokiipeily reitinteossasi?
Ehkä se näkyy siinä, että tykkään kuitenkin tehdä enemmän kiipeilyllisiä reittejä jotka muistuttavat jollain tavalla kiipeilyä eivätkä ole pelkkää akrobatiaa. Tykkään käyttää paljon otteita enkä tee niinkään pelkillä bokseilla. Ja usein suht pienillä otteilla. Aika paljon tulee tehtyä sellaisia reittejä, joita itsekin on kiva kiivetä.
Kuva Marko Siivinen/Boulderkeskus
Teet reittejä pääkaupunkiseudulla, jossa harjoittelee myös osa Suomen kovimpia kiipeilijöitä mm.  viime vuonna palkintopallilla useampaan kertaan nähdyt Andy Gullsten ja Sami Koponen. Miten koet onko siitä hyötyä kisareitinteon näkökulmasta?
On siitä kovasti hyötyä, että näkee näitä kovimpia kavereita seinällä ja on tehnyt reittejä heidän kanssaan. Se taso on nykyään niin kova! Aika vaikeaa tehdä nykyään reittejä, joita nämä kovimmat kaverit eivät pääse. Varmaa pitää eroja ihan hakemalla hakea kun sen verran kovaa nykyään kiipeilevät.

Mites jos käännetään ajatus toisinpäin: koetko pääkaupunkiseudun kiipeilijöiden hyötyvän siitä, että pääreitintekijänä on tuttu kaveri?
En usko. Ei se kuitenkaan niin spesifiä se reittien tekeminen ole. Uudet seinät, otteet ja monipuolinen tekijätiimi saa reitteihin kuitenkin vaihtelua aikaiseksi.

Tuleeko muita ajatuksia mieleen?
Eipä tässä vaiheessa mitään ihmeellistä. Kohtahan tuo kiertue käynnistyy niin pitää alkaa miettiä hommaa kuntoon ja kiertää loput kisapaikat läpi. Sitten ehkä huvittaisi johonkin kisapaikoille ottaa vielä täältä Helsingistä joku tuttu kaveri mukaan tekemään. Mutta siitä lisää myöhemmin! Pysykää siis kuulolla...

Kiitos reittimestarille ennakkotunnelmista Jäämme mielenkiinnolla odottamaan tulevaa kiertuetta ja toinen toistaan parempia kisareittejä!


Boulderliiga starttaa 17.9.2016 Tampereen kiipeilykeskuksella. Ilmoittautuminen avataan kuukautta ennen kilpailua! Ilmoittaudu mukaan osoitteessa www.boulderliiga.fi