01.08.2016

Janne Sievänen – Boulderliigan "ylipäällikkö"

Boulderliigan kolmas kausi on käynnistymässä. Kiertue kokoaa ympäri Suomea järjestettäviä boulderkisoja kiertueeksi, jonka voittajille on luvassa maineen ja kunnian lisäksi rahapalkintoja. Mitä uutta tuleva tuo kiertue tuo tullessaan ja missä kaupungeissa tänä vuonna kisaillaan?

Tampereen kiipeilykeskuksen nokkamies Janne Sievänen on tänäkin vuonna Boulderliigan keskeisimpiä puuhamiehiä. Viralliselta titteliltään Janne on liigan vastaava tuottaja, mutta kulisseissa miestä on leikkisästi kutsuttu Boulderliigan Kalervo Kummolaksi.

Janne onkin oikea henkilö kertomaan mitä Boulderliigan valmisteluihin kuuluu keskellä kuuminta kesää ja kertoa mitä uutta tulevan talven kiertue pitää sisällään!

Janne Espanjan Chulillassa

Terve Janne! Millä mallilla kiertueen järjestelyt ovat keskellä parasta lomasesonkia?
Hyvällä mallilla! Ensimmäisiä kisoja suunnitellaan jo hyvää vauhtia Nekalassa. Tämän lisäksi Boulderliigan taustaorganisaatiolla eli Suomen urheilukiipeily Ry:n porukalla ollaan saatu nettisivuja uudistettua ja tuotettua materiaalia tulevaa kautta varten. Suunnittelu ja organisointi on ollut siis käynnissä koko kesän ja kohta päästään itse asiaan!

Mitä uutta Boulderliiga pitää sisällään kaudella 2016-17? Onko tälle kaudelle Boulderliigaan tulossa mitään muutoksia?
Kiertue on tehty palvelemaan kiipeilyn harrastajia ja sitä kehitetään jatkuvasti kiipeilijöiden palautetta kuunnellen. Eniten palautetta on tullut kisojen määrään ja reitteihin liittyen. Tänä vuonna kiertuetta tiivistettään käsittämään viisi osakilpailua. Näin kisoja ei ole joka viikonloppu, jolloin talvella ehtii tehdä muutakin kuin kiertää kisoja.

Kiertueen pääreitintekijäksi on tälle vuodelle rekrytoitu Boulderkeskuksen Anssi Venho (Anssin haastattelun löydät täältä). Hän vastaa kaikkien kisojen reitinteosta yhdessä paikallisten tekijöiden kanssa. Tällä järjestelyllä pyritään parantamaan reittien laatua entisestään ja yhtenäistämään kisojen tasoa.

Kisojen määrän vähentämisen ja reitinteon ohella näkyvimmät muutokset liittyvät kisaformaattiin. Tänä vuonna kaikissa kisoissa käydään avoin karsinta ja sen lisäksi finaali. ”Jam Sessions” - finaalikonseptia testattiin viime vuonna ainakin Kuopiossa ja Lappeenrannassa ja se sai paljon kiitosta sekä kiipeilijöiltä että yleisöltä. Osakilpailujen finaaliin pääsee naisten ja miesten sarjojen viisi parasta ja finaalireitit kiivetään erissä, jossa kiipeilijät yrittävät reittiä vuorotellen.

Tunnelmia Lappeenrannan kisojen finaalista viimekaudelta.
Kuva Onni Hämäläinen/BoulderSaimaa

Kisojen määrä on vähentynyt viimevuotisesta. Tänä vuonna kilpaillaan viidellä paikkakunnalla (Tampere, Lappeenranta, Kuopio ja Helsinki*2). Miksi kisoja on viimevuosia vähemmän?
Meille tuli aika paljon palautetta siitä, että kisoja on liikaa, eikä vapaita viikonloppuja talvella juuri ole. Boulderliigan lisäksi Suomessa järjestetään myös muita kisoja, joita osa porukkaa kiertää. Halusimme tiivistää kiertuetta, jotta kaikki kisat olisivat samanarvoisia ja niihin saataisiin paljon porukkaa osallistumaan.

Lisäksi tavoitteena on panostaa yksittäisiin kisoihin enemmän myös taustalla toimivan Suomen urheilukiipeily Ry:n toimesta. Toivoisin, että kun kisoja on vähemmän niin hallit panostaisivat kisojen järjestämiseen entistä enemmän ja hallille olisi kunnia-asia järjestää hyvät kisat. Tavoitteena on tietysti, että jossain vaiheessa kisojen järjestäminen olisi halleille kannattavaa liiketoimintaa hyvän näkyvyyden lisäksi.

Viime vuonna kiertuetta leimasivat Venäläisten kovat kisasuoritukset mm. Vadim Timonovin useat osakilpailu- ja kokonaiskiertueen voitto sekä vastaavat suoritukset naisissa. Tänä vuonna kokonaiskilpailussa ja rahapalkinnoista kilpailevat vain  suomalaiset. Miten tähän ratkaisuun päädyttiin?
Merkittävin syy miksi tähän päädyttiin on se, että tänä vuonna kiertueen järjestää virallisesti Suomen urheilukiipeily Ry joka vastaa myös kiertueen kuluista. Suomen urheilukiipeily Ry:n rahoitus tulee suurilta osin suomalaisilta kiipeilijöiltä, joten haluamme palkintorahoilla tukea suomalaisia kiipeilijöitä.

Ulkomaalaiset saavat toki osallistua osakilpailuihin myös tällä kaudella. Kiertueen tittelit ja palkinnot jaetaan kuitenkin suomalaisille.

Perinteisesti kiertueella on ollut yhteistyökumppaneina yrityksiä, jotka ovat saaneet näkyvyyttä kiipeily-yhteisön keskuudessa pitkin kautta. Millä mallilla tulevan talven yhteistyökuviot ovat tällä hetkellä?
Tänä vuonna sitäkin puolta on kehitetty tuotteistamalla valmiit paketit, joiden kanssa potentiaalisia yhteistyökumppaneita on lähestytty. Neuvottelut ovat yhä kesken useammalla rintamalla.

Lisää kumppaneita suomalaisen urheilukiipeilyn kehittämiseen toki etsitään jatkuvasti, joten kannattaa olla yhteydessä minuun jos näkyvyys koko Suomen kiipeilijöiden keskuudessa kiinnosta!

Janne on organisoinnin ohella innokas ulkokiipeilijä!

Boulderliiga starttaa tänä vuonna Tampereelta. Kilpailuihin on aikaa enää alle kaksi kuukautta eli kisapäivä on lauantaina 17.9.2016. Millä mallilla TK:n kisajärjestelyt ovat?
Reittien tekoon liittyvät valmistelut on jo aloitettu eli futsittu kisoissa käytettäviä otesarjoja. Lähinnä siis otteiden pesua ja boksien suunnittelua toistaiseksi. Lisäksi uusien otteiden tilauksia on mietitty, koska niissä toimitusajat ovat toisinaan aika pitkiä ja kisoihin on kuitenkin aina kiva saada jotain uutta!

Kiitos Jannelle haastattelusta ja vilauksesta Boulderliigan kulisseihin!

Boulderliiga starttaa 17.9.2016 Tampereella. Ilmoittautuminen avataan noin kuukautta ennen kilpailupäivää ja siitä tiedotetaan Boulderliigan facebook sivuilla. Kannattaa siis käydä tykkäämässä sivuista, jotta pysyt mukana menossa!