28.09.2016


Kuinka valmistaudut kisakauteen - Sami Koponen

Joensuun leveäselkäinen könsikäs Sami on nuoresta iästään huolimatta kokenut kisailija. Boulderliigan ohella Sami on kiertänyt muun muassa kansainvälisiä kisoja aina pohjoismaiden mestaruuskisoja myöden, joten kokemusta kisa-areenoilta löytyy! Miehen kisakokemus näkyy kilpailutilanteissa eritoten leppoisana, mutta päättäväisenä asenteena, jolla vaikeimmatkin reitit laitetaan nippuun nahkoja säästelemättä.

Boulderliigan ensimmäinen kisa Tampereella jäi Samilta väliin miehen ollessa köysikiipeilyreissulla Itävallassa yhdessä Anthony Gullstenin ja Pamu Hammerin kanssa. Muihin kisoihin Sami on omien sanojen mukaan tulossa, joten kyselläänpä hieman miehen kuulumisia reissuun ja tulevaan Boulderliigakauteen liittyen.Teillä on Itävallan köysireissu ennen Lappeenrannan kisaa. Minkälaisesta reissusta on kysymys?
Juu ollaan Pamun ja Andyn kanssa Itavallassa Ötztalissa reissussa noin kuukausi. Tullaan takaisin Suomeen noin viikko ennen Lappeenrannan kisaa.

Kiipeily siellä on aika suomityyppistä eli reiteillä aika vaikeita bouldereita ja reitit on melko lyhyitä. Ei mitään 50 metrin tufanpuristus-poketti-häkki läpyttelyä vaan ihan rehellistä paukuttamista. Reittejä joilla on luonnetta! Toi on siitä hyvä Boulderliigakautta ajatellen, että myös voimatasot tuollaisilla paukkureiteillä pysyvät yllä kohtuullisesti.

Ensimmäinen katsaus herrojen Itävallan retkeen löytyy MTK:n blogista (toimituksen huomio)

Mikä fiilis tulevasta kisakaudesta?
Hyvällä fiiliksellä tulevaan kauteen! Kisoja on tänä vuonna mielestäni ihan sopiva määrä. Nyt ei ihan joka toinen viikonloppu tarvitse olla jossain reissussa kun kisoja on vähän vähemmän. Ja se oli myös mukava kuulla, että kaikissa kisoissa järjestetään tänä vuonna finaalit. Se on kuitenkin huippuhauska tapa ratkaista voittajat ja mukava seurata katsojana. Viimevuoden kisoista Kuopion ja Lappeenrannan kisat oli parhaat juuri noiden finaalienkin takia.

Miten pystyt kiipeilemään kisoissa niin rennosti?
Eiköhän se tule siitä, että olen kiertänyt kisoja niin on tottunut siihen tilanteeseen. Isommissa kisoissa tietysti jännittää eritavalla, mutta Boulderliigan kisat ovat luonteeltaan sen verran rentoja, että siellä pystyy kiipeilemään rennosti. Varsinkin Boulderliigan finaalikonsepti on todella hyvä. Se on vähän sama kun olisi kavereiden kanssa jossain sisätreeneissä yrittämässä jotain vaikeaa reittiä. Ei sitä ota niin kisatilanteena ollenkaan. Ei siitä oikein vakavaa touhua saa tekemälläkään. Eikä ne kisat ikinä ole olleet minulle kiipeilyssä tärkeintä. Sinne vaan menee kavereiden kanssa pitämään hauskaa.

Sami ja huukin voimaa! Kuva Onni Hämäläinen/BoulderSaimaa

Kiipeilyä seurannut yleisö on saattanut huomata tekniikkasi kehittyneen aimoharppauksin viimevuosina. Esimerkiksi Lappeenrannan kisojen finaaleissa viime vuonna huukkasit niin, että omien sanojesi mukaan kerrankin huukista on jotain hyötyä. Miten tekniikkasi on kehittynyt?
Oikeastaan sen voi tiivistää kahteen seikkaan: kiipeilin paljon eri halleissa ja kiipeilemällä itseäni parempien kiipeilijöiden kanssa. Kiipeilin Andyn (Anthony Gullsten, toim. huom.) kanssa armeija-aikaan aika paljon ja siinä oma tekniikka meni paljon eteenpäin.

Olet vahva kuin härkä. Tämä näkyy esimerkiksi jyrkillä profiileilla paukkureiteissä. Millainen kisareitti on Sami Koposelle kryptoniittia?
Kryptoniittia!? Hah! Kyllä täytyy sanoa, että edelleen ne släbit on pahimpia. Boksihyppelyitä olen treenannut paljon ja niissä olen kehittynyt paljon eteenpäin. Sellaisia joissa tehdään paljon koordinaatiohyppyjä ja painetaan jaloilla kitkalta jne. Niitä on helppo ja hauska treenata, kun ne ei vaadi usein niinkään voimaa tai sormien nahkaa niin niitä voi treenailla väsyneenäkin treenien päätteeksi. Ja niihin voi senkin takia ottaa paljon yrkkiä. Kun niissä kerran onnistuu niin sit ne yleensä menee helposti uudelleen.

Eli pahimpia minulle on sellaiset släbit, jossa on niin pieniä otteita ettei niistä pääse krimppaamaan. Olen nyt koittanut sitäkin treenata ja ehkä sekin on vähän jo mennyt eteenpäin.


Onko sinulla kisoihin valmistautuessa jotain spesiaalia jota teet aina ennen kisoja?
No nyt tullaan vasta viikkoa ennen Lappeenrannan kisaa reissusta niin siinä ei paljon ehdi valmistautua. Varmaan yksi tiukka treeni, jossa campusta ja pitkiä muuveja niin eiköhän se boulderointikin siitä lähde!

Kisaviikolla voi vielä alkuviikosta vetää kovan treenin halutessaan, mut muuten viikko pitää ottaa iisisti. Ehkä jotain kevyttä treeniä ja joku terävä treeni viikon puolivälin tienoilla voi olla hyvä. Sit lepoa ennen kisaa. Se toimii minulle. Toiset kiipeilee vielä edellisenäkin päivänä, mutta itse olen huomannut lepäämisen toimivan minulle paremmin. Sit vaan kisa-aamuna hyvä lämmittely ja siinäkin ehkä vähän campusta niin kyllä se siitä lähtee!

Viimeiset sanat?
Eipä tässä kummempia! Toivotaan hyviä reittejä ja tiukkoja kisoja, niin eiköhän tästä hyvä kausi tule. Kaikille, ketkä osallistuu niin onnea valmistautumiseen ja nähdään kisoissa!