01.09.2016

Kuinka valmistaudut kisakauteen Anna Laitinen?

Anna Laitinen on yksi Suomen kokeneimpia ja menestyneimpiä kisakiipeilijöitä. Hän on harvoja Suomalaisia jotka osallistuvat kiipeilyn maailmancuppiin, joten nuoresta iästään huolimatta Anna on kokenut hyvin kokenut kisakiipeilijä.

Annaa on tasaisesti nähty myös Boulderliigan kisoissa, joten päätimme ottaa neidin haastatteluun ja kysellä minkälaiset kisasuunnitelmat hänellä on ensikaudelle mielessä.

Boulderliigan uusi kausi alkaa 17.9.2016 Tampereen kiipeilykeskuksella. Oletko lähdössä sinne kisailemaan?
Katsotaan nyt miten talven reissuaikataulut ja muut menot antaa mahdollisuuden osallistua. Tavallisesti olen aikalailla viimetipassa lähtenyt näihin Boulderliigan kisoihin mukaan. Tampereelle todennäköisesti pääsen lähtemään.

Anna ja Paskapäivä Ahvenanmaalla. Joonas Selänniemi spottaa.
Kuva: Marko Siivinen/Boulderkeskus

Millaisia mietteitä tulevasta kaudesta?
En ole vielä kauheasti ehtinyt perehtyä tulevan kauden kuvioihin. Nyt kun kisojen määrää on vähennetty ja kaikki kisat ovat yhtä arvokkaita, niin se on omalta kannalta katsottuna vähän vaikeampi tilanne. Itselle sopi paremmin viime vuoden kisasysteemi, jossa oli enemmän kisoja, mutta vain viisi parasta sijoitusta vaikutti pisteisiin. Se mahdollisti parhaiten omaan aikatauluun sopivien kisojen valitsemisen kun kierrän paljon muita kisoja ja reissaan.

Se, että kaikissa kisoissa järjestetään finaalit on vähän kaksijakoinen juttu. Viimekaudella välillä tuntui, että se oli vähän turhan rankka päivä ensin kiivetä neljä tuntia ja siihen vielä finaalit. Viime vuonna finaalit eivät vaikuttaneet tuloksiin, joten sekin söi vähän finaalien arvoa. Se on kuitenkin hyvä muutos, että myös finaalit vaikuttavat osakilpailusta jaettaviin pisteisiin. Näin finaalin arvo nousee.

Olet kokenut kisakiipeilijä ja olet kiertänyt mm. boulderoinnin maailmancup- kiertuetta. Miten eri kisat eroavat toisistaan?
Maailmancupissa kisaformaatti on ihan erilainen! Karsintareittejä on vain viisi ja siellä on aika rajoitettu. Käytännössä ne pitää flässätä tai kiivetä parilla yrityksellä jos meinaa finaaliin päästä. Siellä karsintareititkin kiivetään ilman, että olet nähnyt reittiä tai muiden kiipeilyä. Sitä kautta kisatilanteessa on aika paljon enemmän paineita. Kun lentää toiseen maahan kiipeilemään vaikkapa 10 minuutiksi, niin toivoo että se menee hyvin!

Suomen kisat avoimine karsintoineen eivät kovinkaan hyvin valmista noihin kisoihin ja ne ovatkin aika erilaisia tapahtumia.

Anna ja Isatiksen superhänkki. Kuva Matti Möttönen/kitkaclimbing.com

Jännittätkö kisoja? Miten käsittelet jännitystä?
Minulla on oikeastaan aika hyvä kisapää eli en kauheasti jännitä kisoja. Välillä jopa pitää psyykata itseään, että ottaa homman tarpeeksi tosissaan. Helposti voisi ajatella, että maailmancup-kisojen formaatti olisi stressaava ja aiheuttaisi paineita. Se ei kuitenkaan kohdallani pidä paikkaansa. Kisat on aina niin hyvin järjestetty ja reitit on tosi hienoja. Itse tykkään maailmancup kisoista paljon. Siinä pitää vaan löytää sellainen tasapaino, että kisa pitää ottaa tosissaan, muttei kuitenkaan liian tosissaan.

PM-kisat on jostain syystä vähän jännempiä kisoja, mutta niistäkin yleensä selvitään! ;)

Mikä on mieleen jäänein kisakokemuksesi?
Oikeastaan se kokonaisuus, että olen löytänyt itselleni sopivan kisarutiinin. Se kuulostaa yksinkertaiselta, mutta itselleni se on ollut vaikein asia kisailussa. Jo ihan yksinkertaiset asiat kuten lämmittely. Olen oppinut mitä lämmittelyssä kannattaa tehdä, milloin on hyvä aloittaa ja niin edelleen.

Toinen iso kehityskohde on ajankäyttö kilpailuissa eli reitinlukua pitäisi vielä kehittää nopeammaksi. Aika usein on käynyt niin, että aika on loppunut kesken ja reitin toppaaminen on jäänyt siitä kiinni.


Kuva Matti Möttönen/kitkaclimbing.com
Miten valmistaudut kisoihin?
Boulderliigaan olen usein osallistunut vähän viime tipassa, joten ne ei kovinkaan usein ole vaikuttaneet kisaviikon treeneihin. Yritän lähinnä työvuorot säätää niin, että pääsen osallistumaan Boulderliigan kisoihin.

Maailmancupin kisoihin osallistuessa olen tehnyt sellaista kisasimulaattoria, jossa menen sekuntikellon kanssa toisiin halleihin ja yritän viidessä minuutissa lukea ja flässätä paljon reittejä. Se toimii hyvänä reitinluku ja kiipeilytreeninä, joka vastaa jollain tavalla maailmancupin formaattia.

Kokeneena kisakiipeilijänä sinulla on kokemusta hyvin erilaisista kisatapahtumista. Mikä boulderliigassa on parasta?
Yhteisöllisyys ehdottomasti! On kiva päästä kiipeilemään kavereiden kanssa. Kisoissa näkee paljon myös sellaisia kavereita jotka eivät asu pääkaupunkiseudulla. Ne ei tunnu niinkään perinteisiltä kisoilta vaan siltä kun olisi jossain ”mega-festari-treeneissä” kavereiden kanssa!

Toivottavasti kisat saavat jatkoa. Sekin on liigassa parasta kun niitä järkätään eri kaupungeissa. Liiga antaa hyvän syyn harrastaa maakuntamatkailua eri kaupunkien halleilla!


Annan yhteistyökumppaneina Kiipeilyareena ja Marmot

Boulderliigakausi starttaa Tampereen kiipeilykeskuksella 17.9.2016. Ilmoittaudu mukaan osoitteessa boulderliiga.fi