25.08.2016

Kuinka valmistaudut kisakauteen Antti Virtavuo?

Boulderliigan blogissa alkaa juttusarja, jossa kysellään kokeneiden kisakiipeilijöiden valmistautumisesta tulevaan kisakauteen. Juttusarjan aloittaa Tampereen oma poika, väkivahva kisakonkari Antti Virtavuo.

Antti on yksi innokkaimpia Boulderliigan kiertäjiä. Mies kiersi viime kaudella yhtä kisaa lukuun ottamatta kaikki kilpailut sijoittuen kokonaiskilpailun kolmanneksi. Antti on lähdössä mukaan myös alkavalla kaudella, joten soitimme Antille kyselläksemme tulevaan kauteen valmistautumisesta.

Terve Antti! Miten kesätreenit ovat sujuneet?
Alkukesä meni aika vahvasti ulkokiipeilyn parissa eikä siinä paljon sisäkiipeilyä mietitty. Nyt loppukesästä on satanut aika paljon, joten aika usein sitä itsensä TK:lta löytää. Toki vieläkin fokuksessa on tulevan syyskauden ulkokiipeilyt, mutta kyllä sitä sisätreeniä tulee tehtyä myös tuleva Boulderliiga-kausi mielessä. Paljon se on sellaista tuntuman hakemista muoville.

Antti ja Oulun kiipeilykeskuksen kisat viimekaudella.
Kuva: Matti Möttönen/kitkaclimbing.com

Miten paljon treenaat viikossa?
Se vaihtelee tosi paljon menoista riippuen, mut kiipeilyä keskimäärin ehkä kolme kertaa viikossa. Sen lisäksi liikun melko aktiivisesti lenkkeilemällä ja perheen kanssa touhuillessa.

Onko sinulla kisoja silmälläpitäen jotain tiettyjä treenijuttuja joita teet kisoihin valmistautuessa?
Eipä nyt mitään erityistä valmistautumista. Kisoja varten yritän tehdä vähän pohjaa eli käytännössä kiivetä määrää vähän enemmän. Määrätreenissä kiipeilen hieman helpompia reittejä ja yritän kasvattaa reittien määrää ja vaikeutta. Näin saa kasvatettua vähän pohjakuntoa kun kisojen karsintavaiheessa pitää kuitenkin jaksaa useampi tunti vääntää.

Toki ulkokiipeilyä silmällä pitäen teen sisällä myös kovempia treenejä, jossa yritän vaikeampia reittejä. Sillä saa toivottavasti voimatasoja parannettua syksyn ulkoprojekteja varten. Kisoissakin on yleensä vaikeita reittejä viimeistään finaalissa, joten sielläkin maksimia tarvitaan!

Antti puristaa bokseja Lappeenrannan kisojen toisella finaalireitillä. Kuva: Onni Hämäläinen/BoulderSaimaa

Mikä on heikkoutesi kisakiipeilijänä?
Hah hah! Mikähän se lopullinen nyt sitten olisi? Kyllä sellainen kova hänkkikrimppailu on meikäläisen suurin heikkous.

Entäs vahvin puolesi?
Kyllä se varmaan on monipuolisuus. Tykkään kiivetä kaikenlaisia reittejä.

Olet kisoja kiertävän porukan kokeneimmasta päästä. Miten vanha jaksaa?
Kyllä se vielä jaksaa (naurua)! Mutta täytyy sanoa, että kyllähän tässä paikat on kovilla. Pari vuotta kun on kisoja kiertänyt ja treenannut kovaa, niin kyllä sen huomaa, että aika rankkaa se on. Sen olen myös huomannut, että kisojen jälkeen vaatii aika monta lepopäivää palautumiseen. Ja ennen kisaa on hyvä levätä pari päivää, että jaksaa sitten kisoissa vääntää täysiä!

Kovan harjoittelun ohella kehonhuoltoon tulee nykyään kiinnitettyä tarkemmin huomiota eli tietyt venyttelyjutut kuuluvat treeniohjelmaan kiinteästi. Venyttelyn lisäksi teen käsijumppaa kyynärvarsille ja ranteille. Niiden kanssa on ollut vähän probleemaa aikaisemmin.

Viimekauden Lappeenrannan kisan viimeinen finaalireitti testasi kisailijoiden puristusvoimaa. Kuva: Onni Hämäläinen/BoulderSaimaa

Olet käsittääkseni perheellinen mies. Miten olet saanut järjestettyä asiat niin, että kotijoukot pysyvät tyytyväisenä kun mies painaa ympäri Suomea kisojen perässä?
Aika hyvin olen pystynyt järjestelemään päiväreissuina suurimman osan kisoista. Lisäksi yhdistelemällä kisoja tuttavaperheillä vierailuihin ollaan saatu kisat järjestymään aika kivuttomasti. Päiväseltään pystyy aika paljon kiertämään. Perhe on siis ollut monella reissulla mukana.

Treenaamista helpottaa se, että olen ammatiltani opettaja. Se mahdollistaa treenaamisen toisinaan aika hyvin myös päiväsaikaan. Se tietysti mahdollistaa iltaisin perheen kanssa olemisen.

Tuleeko mieleen muita mietteitä tulevaan kauteen liittyen?

Oli loppukesästä hauska kuulla, että kiertue järjestetään taas ja hommaa kehitetään jatkuvasti. Uusi viiden kisan systeemi on ehdottomasti hyvä juttu, ettei ole ihan joka viikonloppu kisoja. Nyt ehtii vähän treenaillakin kisoja varten! On myös kiva kuulla, että tänä vuonna finaalit järjestetään joka kisassa ja muutenkin menoa yhtenäistetään aikataulujen ja reitinteon suhteen.


Boulderliigan kausi starttaa lauantaina 17.9.2016 Tampereella. Myös Antti on siellä, joten mikset sinäkin?! Ilmoittautuminen kisaan on auki osoitteessa www.boulderliiga.fi!
Kisapaikkoja rajoitetusti, joten kannattaa ilmoittautua samantien! Huomaa, että kisapaikan varaus on voimassa vasta kun se on maksettu.