10.08.2017

Boulderliigan välivuosi 2017-2018

Teksti: Tuomo Lankinen (BoulderSaimaa)

Haastattelussa: Janne Sievänen (Tampereen Kiipeilykeskus) & Sami Romppainen (Voema - Kuopion kiipeilykeskus)

Loppukesästä 2017 kiipeily-yhteisössä alkoi liikkua huolestuneita kysymyksiä. Miksi kisapaikkoja ei vielä ole julkaistu, milloin kisat alkavat vai onko koko kiertue ja sen kiipeilijät unohdettu kokonaan?

Selvittääkseni asian päätin tarttua luuriin ja kilauttaa pääkallonpaikalle Tampereen kiipeilykeskukselle ja kysellä Boulderliigan isähahmolta Janne Sieväseltä missä mennään. Samalle linjalle pamahti myös Kuopion Voeman Sami Romppainen, joten oli aika selvittää syitä moiseen mediahiljaisuuteen.Terve pojat! Boulderliigan facebook-sivuille ilmestyi 9.8.2017 yllä oleva lyhyt viesti, jossa kerrottiin Boulderliigan olevan tauolla tulevana talvena ja palaavan entistä ehompana kaudelle 2018-2019. Mistä tässä on kyse?

Janne: Lyhyesti sanottuna järjestävien tahojen työkiireiden vuoksi tulevan talven kiertue jouduttiin laittamaan jäähylle. Olen ollut keskeisessä roolissa järjestämässä kiertuetta ja aika monta pientä asiaa on minun hyppysissä kun puhutaan liigakiertueen järjestämisestä.

Ympäri Suomea järjestettävä kisasarjan järjestäminen on oma työnsä ja nyt siihen ei vain riitä aika. Uuden ihmisen kouluttaminen ja ohjaaminen siihen hommaan olisi vienyt sen verran aikaa, ettei siihen tässä vaiheessa ollut resurssia.

Teen Tampereen kiipeilykeskuksen ja Boulderliigan ohella töitä myös kiipeilyseinien rakentamisen kanssa (Easy Access Oy). Espooseen rakennettava uusi Boulderkeskus Espoo vie aikalailla koko tämän syksyn kaikki tunnit, joten jostain oli luovuttava.
Kaikkia syksyn työhommia ei tietenkään ollut selvillä vielä keväällä tai alkukesästä, joten tähän ei oikein osattu varautua.

Liigan kanssa on alusta asti ollut sellainen tavoite, että sitä saadaan kehitettyä ja vietyä eteenpäin. Tason korottaminen aikaisemmista vuosista olisi tässä tilanteessa ollut haastavaa. Boulderliigan työryhmän kanssa juteltiin ja tultiin siihen tulokseen, että hommia ei haluta alkaa tekemään vasemmalla kädellä, koska siten ei saada aikaan kokonaisuutta, joka jatkossa pitää kiipeilijöiden kiinnostuksen yllä.

Kisojen ohella on mukava panostaa tuohon hallien kehityspuoleenkin eli olla mukana rakentamassa uusia hienoja harrastuspaikkoja. Mielestäni on tosi hieno homma päästä rakentamaan uutta hallia sellaisella aikataululla, että saadaan järjestettyä tulevan talven SM-kisat uudessa hallissa.

Sami: Joo se on ihan mahtava homma, että SM-kisat voidaan järjestää uudessa hallissa. Noita isoja kisoja ehdottomasti tarvitaan kiipeilyn näkyvyyden parantamiseksi ja toki tarvitaan myös näitä open-kisoja.

Kyllä täytyy itsekin sanoa, että vaikea olisi ollut Jannelle löytää korvaajaa Boulderliigan järjestämiseen tällä aikataululla. Aika harvassa on ne ihmiset, jolle homma olisi voitu siirtää ilman, että se olisi kuormittanut kauheasti Jannea.

Sinällään on harmillista, että Boulderliigan tuleva kausi jää väliin nyt kun liigaa ollaan jatkuvasti saatu kehitettyä parempaan suuntaan. Liiga on selkeästi konseptina mennyt eteenpäin. Välivuosi on tässä vaiheessa ikävä juttu jos liigan profiilia halutaan nostaa ja järjestää liigalle esimerkiksi ulkopuolista rahoitusta. Mieluummin kuitenkin tehdään asiat niin hyvin kuin osataan tai sitten ei tehdä ollenkaan. Puolivillaisesti asioita ei kannata lähteä tekemään.

Janne: Yksi näkökulma asiaan on myös se, että eräs Boulderliigan alkuperäisistä ideoista oli saada ihmiset kiertämään uusia halleja ja käymään myös muissa kiipeilypaikoissa oman kotihallin ohella. Nyt kun Boulderliigassa pidetään välivuosi niin sen aikana tulee hyvin todennäköisesti kolme uutta paikkaa, joissa kisoja voidaan tulevaisuudessa järjestää. Näin yksi alkuperäisistä ideoista kierrättää kisoja uusissa kaupungeissa pysyy vireänä ja pitää kisat mielenkiintoisena. Valitettavasti tälle kaudelle ei olisi näillä näkymin saatu mukaan uusia halleja.

Liigaa on ollut tekemässä pieni ydinryhmä, jossa Jarmo on hoitanut pisteenlaskentaa ja tietokonepuolta, Sami on huolehtinut kiertueen graafisesta ilmeestä, Tuomo on tehnyt tiedotusta ja minä olen häärinyt vähän kaikkien hommien kanssa. Nyt kuitenkin ydinryhmällä tuntuu olevan kädet niin täynnä muita hommia, ettei kisojen järjestäminen ja tason nostaminen edellisistä vuosista olisi ollut mahdollista.

Mitenkäs jatkoon?

Janne: No sen voin ainakin luvata, että Nekala Masters järjestetään Tampereella kuten aikaisempinakin vuosina. Päivämäärä on vielä auki, mutta siitä tiedotetaan kun aikataulu on selvillä.

Sami: Joo kyllä avoimia kisoja varmasti järjestetään myös tulevana talvena! Meillä Kuopiossa myös varmasti pidetään avoimet kisat myös tulevana talvena. Lisätietoa niistä tulee myöhemmin. Facebookista löytyvä Kiipeilykisakalenteri on hyvä työkalu kisojen väijymiseen, joten sitä voin kyllä suositella!

Kyllä se tietysti harmittaa, että kiertue jää väliin tältä kaudelta. Paljon asiaa miettineenä täytyy kuitenkin todeta, että oman hallin kanssa on kädet niin täynnä työtä, että kokonaisen kiertueen järjestäminen olisi kohtuuttoman kuormittavaa.

Janne: Hei se pitää vielä lisätä, että jos kisojen järjestäminen kiinnostaa, niin porukkaan mahtuu aina lisää innokkaita tekijöitä järjestämään kiertuetta seuraavalle kaudelle. Aina saa laittaa mailia jos on ideoita tai intoa lähteä tekemään vapaaehtoishommia hienojen tapahtumien järjestämiseksi kiipeily-yhteisölle. Tarkoituksena on aloittaa kauden 2018-2019 suunnittelu jo tulevana talvena.

Jäämme siis odottamaan mielenkiinnolla muita Jannen vihjailemia halliprojektijulkistuksia tulevalle talvelle. Lisäksi syksyn ehdottomiin valopilkkuihin kuuluu Boulderkeskus Espoossa 28.10 järjestettävät boulderoinnin SM-kisat. Kisoihin on tulossa maaimanluokan reittitiimi kun reitinteosta vastaa legendaarinen Jacky Godoffe ja viimekaudelta tuttu Florian Escoffier. Kisojen karsinta on avoin eli kuka tahansa voi osallistua! Lisäksi kisoihin on yleisöltä vapaa pääsy.

Näiden lisäksi kannattaa seurailla hallien ilmoittelua tulevista avoimista kisoista ja ottaa Kiipeilykisakalenteri seurantaan!


Lisätiedot ja liigakiertueen kehitysideat: Janne Sievänen, janneÄTtampereenkiipeilykeskus.fi